Welke autokosten kan een boekhouder voor je afschrijven

Ook al ben je een zzp’er, werknemer of een grootaandeelhouder. Een auto van de zaak rijdt erg lekker. Als je klanten moet bezoeken of naar een werkplek moet rijden dan zie je de waarde van een auto op de zaak in. Daarentegen neemt de boekhouding van de afschrijvingen van de auto een groot deel van je tijd in beslag. Om deze tijd te besparen kun je een boekhouder inschakelen. Hieronder vertellen wij jou welke autokosten een boekhouder voor je kan afschrijven.

Wat valt onder een auto op de zaak?

De laatste tijd kun je als ondernemer op verschillende manieren een auto aanschaffen. Je kiest van te voren om dit op de zaak te doen of niet. Als je ervoor kiest om de auto op de zaak te zetten dan komt deze in welke vorm dan ook op jouw balans te staan. Als je liever wilt dat je auto niet op de balans komt te staan dan schaf je de auto aan als privé. Hierdoor is het geen bedrijfsmiddel. Als je de auto op privé zet loop je veel voordelen mis maar hoef je geen rekening te houden dat de auto alleen voor zakelijk is. 

Lease auto, geen afschrijving maar wel leasekosten

Een lease auto op de zaak is een van de makkelijkste manieren van auto’s op de zaak, helaas is het wel duur. Het is zo makkelijk omdat ondernemers met een lease auto alleen maandelijks te maken hebben met leasekosten. Deze leasekosten zijn uiteindelijk aftrekbaar op de winst. Daarnaast kun je ook de btw aftrekken. Hierdoor worden de kosten lager. 

Een lease auto mag niet op de linkerzijde van je balans staan omdat een lease auto niet in bezit is van jou maar van een leasemaatschappij. Daarentegen krijgt de rechterzijde van je balans wel er een notering bij. Dit komt doordat het wordt gezien als een schuld. Er komt dus uiteindelijk een kortlopende of langlopende schuld bij het korte of lange vreemd vermogen. 

Als je een auto niet hebt geleased maar wel een auto met een lening hebt gekocht komt dit op dezelfde manier op de balans te staan. Dit geldt zowel voor een zzp als voor een werknemer of grootaandeelhouder.

Motorrijtuigenbelasting

Een belangrijke kostenpost waar je als ondernemer onmogelijk onderuit komt zowel zakelijk als privé is de motorrijtuigenbelasting. Als je in Nederland een bestelauto, personenauto of een vrachtwagen in bezit hebt dan ben je verplicht hier motorrijtuigenbelasting voor te betalen. Als de auto in de boekhouding staat dan heb je wel een groot voordeel. Als je dit hebt mag je namelijk de motorrijtuigenbelasting boeken als autokosten. Deze kosten kunnen uiteindelijk afgetrokken worden van de winst waardoor je minder belasting betaald.

Verzekeringen

Wanneer je een auto op de zaak hebt ben je verplicht om deze te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Deze kosten kun je opvoeren en vervolgens van je winst aftrekken. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Een punt waar je wel goed op moet letten is dat verzekeringspremies geen btw bevatten. Hierbij kun je dus niet de btw terugvragen.

Wil je nou meer weten over welke autokosten een boekhouder kan afschrijven voor je? Kijk dan op de site van top-x.nl waarin de beste boekhouder Amsterdam wordt verteld waardoor jij de autokosten optimaal kunt afschrijven.

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur