Sportbanden

De bandenkeuze voor een sportauto is van essentieel belang de banden zijn het enige onderdeel van de auto dat in contact staat met de weg. Een band bepaald dus grotendeels uw remweg en stuurkracht van uw auto.

Sportbanden worden onder de snellere auto’s gemonteerd voor een excellente prestatie. Deze banden zijn ontworpen voor snelheden ver boven de 200 km/h. De snelheidsindex ZR staat op de zijkant van de band na het draagvermogen, deze is dan ook goedgekeurd voor deze snelheden.
Sportbanden kunnen bij hoge snelheid uw rijstabiliteit, stuurresponse en remweg verbeteren. Het is dan ook belangrijk dat deze banden op kwalitatief goede velgen worden gemonteerd met de juiste remmen.

Bandenmaten en aanduidingen

De maten van de band staan op de zijkant met de juiste snelheidscodering.
In de tabel hieronder ziet u de snelheidscodering voor autobanden en de bijbehorende maximaal haalbare snelheid van de band. Banden met de code ZR zijn voor auto's waar men boven de 240 km/h mag rijden, afhankelijk van de belading. Een hogere code mag altijd. Een lagere codering dan de maximale snelheid van de auto mag nooit.

Gebruik beslist geen verschillende banden

Gebruik geen verschillende banden onder uw auto zoals: radiaal en diagonaal of verschillende profielontwerpen. Vooral verschillende soorten profiel is belangrijk wanneer u moet remmen op een nat wegdek. Hebben de banden voorop een ander profiel dan achterop dan hoeft u geen professor te zijn om te snappen dat remmen dan onstabiel wordt. Rijdt u een 4x4 auto met verschillende soorten banden dan kunt u uw versnellingsbak beschadigen.

Natuurlijk gaan wij er niet van uit dat u de controle verliest van uw auto. Er spelen ook meerdere variabelen mee zoals de kwaliteit van het wegdek, hevige zijwinden en natuurlijk uw rijvaardigheid. Bovendien is de bandenspanning het belangrijkste.
Wij zien het als een cirkel: een sportauto met de ‘juiste’ banden, de ‘juiste’ velgen en de ‘juiste’ remmen. Dan is uw veiligheid gewaarborgd.