Bandenspanning

U heeft vast wel eens op een fiets gezeten met te zachte banden. Wat gebeurt er dan? U moet veel harder trappen om vooruit te komen! En zo werkt het ook met autobanden…

De juiste bandenspanning is noodzakelijk voor uw veiligheid op de weg. Te zachte banden beïnvloeden de besturing en grip op de weg, die mogelijk ongeregeld of onvoorspelbaar gedrag van uw auto kunnen veroorzaken. Te zachte banden geven een extra warmteontwikkeling waardoor de banden oververhit kunnen raken en de kans op een klapband groter is.

Voordelen van een goede bandenspanning

Te zachte banden verbruiken meer brandstof doordat u een hogere rolweerstand heeft. Door uw banden op de optimale spanning te houden, verbruikt u minder brandstof en slijten uw banden minder snel, waardoor u de levensduur van uw banden verlengd. Zodoende profiteert u lagere brandstofkosten, lange levensduur van uw banden, verhoogde veiligheid en lagere CO2 uitstoot.

De bandenspanning op uw auto neemt ook af!

Rubber is poreus, daardoor zijn banden nooit helemaal lucht- en gasdicht. Dus ook uw banden verliezen spanning, ongeveer 0,1 bar per maand.
Wij adviseren u dan ook uw bandenspanning maandelijks te controleren, maar ook voordat u een lange reis gaat maken. De juiste bandenspanning is afhankelijk van uw bandenmaat en staat vermeld in de deurpost van het bestuurdersportier of aan de binnenkant van de tankklep. Ook vindt u bij de tankstations bandenspanningstabellen.

De banden moeten wel afgekoeld zijn bij de controle; dus laat ze een kwartiertje rusten voordat u uw bandenspanning checkt. En vergeet u ook de eventuele reserveband niet?

Bandenspanning winterbanden: bandenspannings­meter

Steeds meer auto’s beschikken over een TPMS, een systeem met veel voordelen waaronder een toename van de verkeersveiligheid, een lager brandstofverbruik en een langere levensduur van de banden. Als uw auto is voorzien van een direct TPMS-systeem, kan dit gevolgen hebben voor de zomer- en winterbandenwissel. U heeft wel banden nodig die dit systeem actief houden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u hier vragen over heeft!

Bandenspanning laten controleren

Als u niet bekend bent met het controleren van uw bandenspanning, rijd dan langs bij Amsterdambanden. Wij zetten uw banden gratis op spanning inclusief het reservewiel, indien aanwezig.

Openings­tijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00