Vanaf het najaar van 2024 gelden er nieuwe regels voor winterbanden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Kort samengevat: in deze landen is een band binnenkort alleen een winterband als deze het sneeuwvloksymbool (Three Peak Mountain Snow Flake – 3PMSF) heeft. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet meer. Deze aanpassing van de wetgeving geldt voor lichte voertuigen, zoals personenauto’s, en voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens.
Duitsland en Oostenrijk
Vanaf 1 oktober 2024 moeten winterbanden in Duitsland en Oostenrijk voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Tot die tijd voldoen banden die zijn geproduceerd vóór 2018 en alleen een M+S-codering hebben aan de winterbanden-wetgeving in deze landen.
Frankrijk
In de periode van 1 november tot 31 maart gelden er eisen in 48 departementen, voornamelijk in bergachtige delen van Frankrijk. Vanaf 1 november 2024 is alleen een band met het sneeuwvloksymbool wettelijk een winterband. Een band met alleen een M+S-codering wordt dan niet meer als winterband erkend.
Zweden
In Zweden veranderen de regels op 1 december 2024. Voor voertuigen tot 3.500 kg geldt dan dat winterbanden het sneeuwvloksymbool moeten hebben. Voor aanhangers tot 3.500 kg worden banden met alleen een M+S-codering nog tot 1 december 2029 als winterband erkend.
Voor zware voertuigen (> 3.500 kg) geldt dat vanaf 1 december 2024 de winterbanden op de vooras en de aangedreven as voorzien moeten zijn van het sneeuwvloksymbool. Voor de overige assen volstaat alleen het M+S-symbool. Dit geldt ook voor de assen van opleggers en trailers.
Voordelen van winterbanden
Naast de wettelijke verplichtingen bieden winterbanden diverse voordelen, vooral in winterse omstandigheden. Hier volgen enkele belangrijke voordelen:
1. Verbeterde grip op sneeuw en ijs
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om beter te presteren op besneeuwde en beijzelde wegen. De speciale rubbercompound blijft flexibel bij lage temperaturen, wat zorgt voor een betere grip en kortere remwegen.
2. Veiligheid bij lage temperaturen
Winterbanden blijven elastisch bij temperaturen onder de 7 graden Celsius, wat de tractie verbetert. Dit leidt tot een stabielere wegligging en een verminderd risico op slippen en ongevallen.
3. Kortere remweg
Onder winterse omstandigheden kan de remweg van een voertuig met winterbanden aanzienlijk korter zijn dan die van een voertuig met zomerbanden of all-season banden. Dit kan het verschil maken tussen een ongeluk voorkomen of er middenin zitten.
4. Verbeterde controle en stuurprecisie
Winterbanden bieden betere controle en stuurprecisie, wat vooral belangrijk is bij het nemen van bochten en het uitvoeren van uitwijkmanoeuvres op gladde wegen. Dit draagt bij aan de algehele rijveiligheid.
5. Verminderd aquaplaning risico
De dieper liggende groeven en speciale lamellen in winterbanden helpen om water en smeltende sneeuw efficiënter af te voeren. Dit vermindert het risico op aquaplaning en verbetert de grip op natte wegen.
6. Langere levensduur van zomerbanden
Door in de winterperiode winterbanden te gebruiken, wordt de slijtage van uw zomerbanden beperkt. Dit kan de levensduur van uw zomerbanden verlengen, wat op de lange termijn kostenbesparend is.
7. Verhoogd vertrouwen en comfort
Rijden op de juiste banden voor de omstandigheden verhoogt het vertrouwen van de bestuurder en zorgt voor een comfortabelere rijervaring. U kunt met een gerust hart de weg op, wetende dat uw voertuig beter is voorbereid op winterse omstandigheden.
Beter voorbereid op het winterseizoen
De nieuwe wetgeving inzake winterbanden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zweden benadrukt het belang van het gebruik van banden die specifiek zijn ontworpen voor winterse omstandigheden. Hoewel deze veranderingen in eerste instantie misschien als een last kunnen aanvoelen, bieden winterbanden aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid, prestaties en kostenbesparing. Door te investeren in banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) bent u niet alleen wettelijk compliant, maar ook beter voorbereid op de uitdagingen van het winterseizoen.