Energielabel 

Banden zijn sinds 1 november 2012 verplicht voorzien van een bandenlabel. Toen is ook het vernieuwde bandenlabel in werking getreden.
Het bandenlabel is verplicht voor alle banden voor personenauto’s, lichte en zware bedrijfsauto’s. Het label moet voor iedereen zichtbaar zijn, zowel online als offline. Alle banden moeten van het bandenlabel-sticker zijn voorzien.

Het oude bandenlabel na 1 mei 2021

Bandenspecialisten en groothandelaren die geen bandenmerk vertegenwoordigen mogen vanaf 1 mei 2021 banden met het oude en het nieuwe bandenlabel verkopen. Hier ziet u duidelijk wat er op een label staat.

Op het bandenlabel kunt u drie eigenschappen vergelijken: brandstofefficiency, grip op een nat wegdek en extern afrolgeluid. 

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur

Prestaties van de band

De prestaties van de band staan niet op het label. Voor het beste advies moet je toch echt bij een bandenspecialist zijn.

Grip op nat wegdek

De grip op een nat wegdek heeft een directe relatie met de remweg van een auto onder natte omstandigheden. De remweg van een personenauto op banden met een A-label, bij 80 km/u, is ongeveer 18 meter korter dan van dezelfde auto op banden met een E-label.

Brandstofefficiëntie

Banden met een lagere rolweerstand dragen bij aan een lager brandstofverbruik. Voor personenauto’s kan de keuze voor banden met een A-label een brandstofbesparing van ongeveer 7,5% opleveren ten opzichte van banden met een E-label.
Voor elektrische auto’s geldt in dit voorbeeld voor banden met een A-label 7,5% minder elektriciteitsverbruik, of een 7,5% grotere actieradius.

Extern afrolgeluid

Het externe afrolgeluid is het bandengeluid dat omstanders horen als een auto voorbijrijdt. Het verschil tussen een band met een A-label en een C-label bedraagt meer dan 3 decibel.

Helemaal up to date

Voor het laatste nieuws omtrent het energielabel voor autobanden verwijzen we u graag naar de Vaco.