Winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in Franse berggebieden

Na diverse uitstellingen van deze wet is het nu toch echt zo ver: per 1 november 2021 zullen voertuigen in de Franse berggebieden voorzien moeten zijn van sneeuwkettingen of winterbanden. Dit geldt voor personenauto’s, bestelwagens, campers, bussen, touringcars en vrachtwagens. Dit is een seizoensgebonden regel want deze geldt tot en met 31 maart.

winterbanden

Privé auto’s

Personenauto’s, lichte bestelwagens en campers moeten in de winterperiode voorzien zijn van (minimaal twee per as) winterbanden of van minimaal twee sneeuwkettingen. Deze laatste moeten vervaardigd zijn van metaal, kunststof of textiel en moeten op minimaal twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

Zakelijke voertuigen

Vrachtwagens zonder aanhanger of oplegger en bussen met meer dan acht zitplaatsen moeten zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, of winterbanden op minimaal twee wielen op de stuuras en op minimaal twee wielen op een aangedreven as.
Vrachtwagens met aanhanger of oplegger dienen in de berggebieden te zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, ook als de combinatie is voorzien van winterbanden.

Wat is een winterband volgens de Franse wetgeving?

Een winterband moet voorzien zijn van het opschrift M+S (of gelijkwaardig, zoals M&S), of uiteraard een band voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Vanaf 1 november 2024 is het sneeuwvloksymbool verplicht.

Welke berggebieden vallen onder deze wetgeving?

Maar liefst 48 departementen vallen onder deze wetgeving. Deze departementen liggen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en op Corsica.
Hier kunt u later bekijken op welke wegen deze wet in gaat.

Rijd altijd op winterbanden in de winter!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, wetgeving of niet, maar rijd altijd op winterbanden in de winter. Als u 100 km/u rijdt, staat u met winterbanden vier meter eerder stil dan op zomerbanden. Vier meter!
De moraal van het verhaal: met winterbanden gaat u veilig de winter in!

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur