Dit zijn de consequenties van het rijden op winterbanden in de zomer!

Autorijden is voor velen niet alleen een noodzaak, maar ook een passie! U investeert tijd en geld in uw auto, en u streeft naar optimale prestaties. Daarom is het belangrijk om te weten dat het rijden op winterbanden in de zomer alleen maar nadelen met zich meebrengt. Zeker als u met de auto op vakantie gaat naar een andere bestemming dan Nederland.

Langere remweg

Een van de belangrijkste nadelen van het rijden op winterbanden in de zomer is de langere remweg. Het profiel en het rubbermengsel van winterbanden zijn specifiek ontworpen voor lage temperaturen en besneeuwde wegen. Dit maakt ze minder effectief bij hoge temperaturen en op droog wegdek.
Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden binnen 12 meter tot stilstand komen. Daarentegen heeft een auto met winterbanden onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van 35°C kunnen winterbanden zelfs een 30% langere remweg hebben vergeleken met zomerbanden. In dit scenario zou de auto met winterbanden ongeveer 19 meter nodig hebben om volledig tot stilstand te komen!

Slechtere wegligging

Naast de langere remweg, is de wegligging van winterbanden in de zomer ook minder optimaal. Dit geldt zowel voor all-season banden als voor winterbanden, hoewel de verschillen hier kleiner zijn dan bij de remweg. Toch blijft de conclusie dat rijden op zomerbanden in de zomer veiliger is.
Als u in de zomer op winterbanden of all-season banden rijdt, dient u uw rijgedrag aan te passen. Dit betekent dat u rekening moet houden met de langere remweg en de minder goede wegligging door uw snelheid en volgafstand aan te passen.

Meer slijtage

Een ander groot nadeel van het gebruik van winterbanden in de zomer is de verhoogde slijtage. Door de hogere temperaturen slijten winterbanden aanzienlijk sneller dan in de winter. Dit is zorgwekkend, aangezien het belangrijk is dat uw winterbanden voldoende profiel hebben wanneer u ze daadwerkelijk nodig heeft in de wintermaanden.
Het is dus aan te raden om uw winterbanden te vervangen door zomerbanden zodra de zomertijd begint. Uw winterbanden kunnen dan veilig opgeslagen worden tot het weer tijd is om ze te monteren voor de winter.

Wanneer moet u uw banden vervangen?

Het is essentieel om op het juiste moment van banden te wisselen. Idealiter doet u dit wanneer de zomertijd begint. Zo zorgt u ervoor dat u in de zomer met de juiste banden rijdt, wat niet alleen de veiligheid, maar ook de prestaties van uw auto ten goede komt. Vergeet niet dat rijden met zomerbanden in de winter net zo’n slecht idee is als het rijden met winterbanden in de zomer.

Controleer uw zomerbanden voordat u op vakantie gaat!

Wilt u controleren of uw banden in optimale conditie zijn voor uw vakantie? Maak dan gebruik van de zomerbanden routeplanner van VACO. Deze handige tool helpt u bij het controleren van de status van uw zomerbanden in combinatie met uw vakantiebestemming, zodat u altijd veilig en efficiënt op weg kunt. Bezoek de VACO zomerbanden routeplanner om uw rijplezier te maximaliseren. Natuurlijk bent u altijd van harte welkom bij ons om de banden goed na te laten kijken. Een online check is één ding, maar een live check is altijd beter!
Bel voor een afspraak of meer informatie naar 020 – 697 60 01.

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur