Automatisch aansprakelijk bij schade als u niet op winterbanden rijdt?

Maar liefst een miljoen automobilisten in Nederland is hier een voorstander van, volgens een onderzoek wat de VACO heeft laten uitvoeren.

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar één op drie automobilisten rijdt wel op winterbanden. 92% van de ondervraagden is van mening dat het rijden met winterbanden het veiligste is in de wintertijd.
Winterbanden zijn veiliger bij temperaturen onder de 7 graden, met of zonder neerslag. En ook in zachte winters komt de gemiddelde temperatuur uit onder de 7 graden.
Het onderzoek in opdracht van de VACO is ook in 2015 al uitgevoerd. Toen vond 24% van de ondervraagden dat automobilisten zonder winterbanden automatisch aansprakelijk moeten worden gesteld als zij schade rijden tijdens winterweer. Bij het nieuwe onderzoek is dit percentage gestegen naar 33% met daarbij 35% van de ondervraagden die er niet onwelwillend tegenover staan.

Winterbanden ook verplicht in Nederland?

26% van de ondervraagden is van mening dat winterbanden ook in Nederland verplicht moeten worden.
Edwin Brinksma, Branchemanager van VACO, ziet in het onderzoek veel positieve aspecten. “Het is goed om te zien dat één op de drie Nederlanders op winterbanden rijdt. Bovendien vindt 90% van de automobilisten grip op de weg, dus veiligheid, het belangrijkste aspect bij de aanschaf van banden. Zij realiseren zich dat banden in de eerste plaats een veiligheidsproduct zijn. Ook goed: de meerderheid baseert zich bij hun koopbeslissing op het advies van een professional.”

Het verschil qua winterbanden tussen mannen en vrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer mannen dan vrouwen op winterbanden rijden. Een verklaring hiervoor is dat mannen gemiddeld meer kilometers afleggen dan vrouwen, en diegenen die meer kilometers rijden, kiezen over het algemeen vaker voor winterbanden.
Ook is er gevraagd welk merk auto men rijdt in combinatie met winterbanden: een Volkswagen wordt bovengemiddeld vaak gecombineerd met winterbanden. Opel en Peugeot worden het minste gecombineerd met winterbanden. Waarschijnlijk speelt hierbij ook het aantal te rijden kilometers een rol.

Heeft u al gewisseld?

De eerste vorst is al geweest in Nederland, en de gemiddelde temperatuur ligt inmiddels al onder de 7 graden… Heeft u al gewisseld? Maar nu snel een afspraak hiervoor of kom langs bij Amsterdambanden om nu toch echt winterbanden aan te schaffen!

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur