Mag ik autorijden terwijl mijn rijbewijs verlopen is?

Het is algemeen bekend dat een rijbewijs verplicht is om in je bezit te hebben om een auto te mogen besturen. Op het rijden zonder rijbewijs staan zeer hoge boetes en in sommige gevallen zelfs ergere straffen. Je rijbewijs halen kan aardig wat tijd en geld kosten, maar vervolgens mag wel je je hele leven rijden in een auto. Ook dit heeft echter wel wat voorwaarden. Een erg belangrijke voorwaarde is namelijk dat het rijbewijs dat je in je bezit hebt wel nog geldig is. Een rijbewijs kan namelijk na een bepaald aantal jaren verlopen. Dit betekent niet dat je dan opnieuw je rijbewijs moet behalen en examen moet doen, maar het houdt wel in dat je een nieuwe rijbewijs moet aanvragen. Als je dit niet doet en wel auto rijdt ben je in principe strafbaar.

Rijden zonder geldig rijbewijs, de gevolgen

Rijden zonder ooit je rijbewijs behaald te hebben is een grote overtreding. het is verplicht een rijbewijs te hebben bij het autorijden. Daarnaast is een andere plicht die je in Nederland hebt tijdens het autorijden echter het ook bij je dragen van je rijbewijs. Je moet als je staande gehouden wordt door een agent ten alle tijden in staat zijn een geldig rijbewijs te laten zien. Voor het wel hebben, maar niet kunnen tonen van je rijbewijs staat ook een boete. Hetzelfde geldt voor het hebben van een rijbewijs die niet meer geldig is. De overtreding is niet zo erg als het niet hebben van een rijbewijs, maar het rijbewijs dient geldig te zijn. Als de datum van je rijbewijs is verlopen heb je dus geen geldig rijbewijs bij je en dit kan je een boete opleveren van 90 euro.

Rijden zonder geldig rijbewijs en de autoverzekering

Wanneer je gaat rijden zonder rijbewijs en je veroorzaakt een ongeluk of aanrijding dan zijn de gevolgen niet te overzien. De autoverzekering keert namelijk niks uit. Het is daarom belangrijk dat een auto direct verzekerd wordt. Hierdoor kan het zijn dat je zelf duizenden, soms wel tienduizenden euro’s moet betalen. Daarnaast kan het ook nog zijn dat er letsel is ontstaan bij de tegenpartij. Dan zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Bij de scooterverzekering geldt hetzelfde.

Hoe vraag je een nieuw rijbewijs aan?

Als je rijbewijs verlopen is dien je via de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de meeste gevallen kun je de afspraak via internet of telefonisch maken. Vervolgens dien je naar de gemeente te gaan en papieren mee te nemen. Ook moet je een professionele pasfoto van jezelf laten maken en deze meenemen tijdens je aanvraag. Je gezicht moet op deze pasfoto goed en duidelijk zichtbaar zijn. Vervolgens lever je deze in bij de gemeente en zul je binnen enkele werkdagen een geldige variant van je rijbewijs in ontvangst kunnen nemen.

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00