Een auto financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Bijna 30% van de leningen wordt benut voor het financieren van een auto. Hieruit blijkt dat de aanschaf van een nieuwe auto voor velen toch wel belangrijk is. Ook wel begrijpelijk want zonder auto komt u nergens. Er zijn vijf mogelijkheden om een auto te financieren, in deze blogpost leest u daar meer over.

De kosten van een nieuwe auto

Een tweedehands auto is verkrijgbaar vanaf € 500, maar dat is niet wat iedereen voor ogen heeft. De meeste gaan toch voor een nieuwe of bijna nieuw voertuig. De kosten lopen dan al snel op tussen de € 10.000 en € 35.000. De aanschaf van een elektrische auto is nóg prijziger. Hoe financier je zoiets? Bekijk de opties.

Financiering via de autodealer

De eerste en ook gelijk de slechtste mogelijkheid is een financiering via de autodealer. Voor veel kopers lijkt dit verleidelijk, alles is onder één dak geregeld. In werkelijkheid gaat het hier om een lening met een zeer hoge rente. Als consumentenlening is dit veel te duur. Overigens mag een lening nooit gepaard gaan met een hogere rente dan deze wettelijk is vastgelegd.

Persoonlijke lening

Geld lenen voor een auto en geen spaargeld beschikbaar? Dan is de persoonlijke lening eigenlijk de beste optie. De rente op de persoonlijke lening ligt een stuk lager dan de autofinanciering via de dealer. Nu de rente historisch laag staat zijn dit soort leningen ook nog eens interessant. De persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste looptijd en rente. Die rente verandert niet, ook wanneer de marktrente tóch stijgt. Tussentijds boetevrij aflossen is vaak mogelijk en is dan ook zeker aan te raden.

Doorlopend krediet

Wie niet alleen een auto moet financieren maar ook wat andere zaken, is misschien beter af met het doorlopend krediet. Maar alleen wanneer er in de toekomst vaker behoefte is aan extra financiële ruimte. Bij het doorlopend krediet zijn reeds afgeloste bedragen weer opneembaar. Dit kan tot aan de maximale kredietlimiet, iets dat de kredietverstrekker bepaalt. De rente en looptijd van het doorlopend krediet zijn variabel, dit biedt wat minder zekerheid.

Geld lenen van familie

Stroomt er genoeg geld door de familie? Misschien is het dan mogelijk om hier geld te lenen. Om te voorkomen dat de belastingdienst het leenbedrag als een schenking ziet is het belangrijk om daadwerkelijk rente te betalen. Dit staat bij voorkeur in een leenovereenkomst vastgelegd. Geld lenen van familie is alleen aan te raden wanneer u er ook een goede band mee heeft.

Sparen voor financiering van de auto

Het goedkoopst is maandelijks wat spaargeld opzij leggen. Wie elke 7 jaar een nieuwe auto van € 25.000 aanschaft zou maandelijks € 300 opzij moeten zetten. Helaas blijkt dit voor velen toch wel lastig te zijn.

Conclusie met betrekking tot de autofinanciering

Het is absoluut af te raden om de autofinanciering via de autodealer te regelen. Wanneer het niet mogelijk is om te sparen of van familie te lenen dan is de persoonlijke lening de beste keuze. Leen nooit meer dan echt noodzakelijk is. Houd wel rekening met wat extra kosten zoals het rijklaar maken en misschien wat mooie opties.

Voor wie het nog niet wist: tegenwoordig is het ook interessant om eens kritisch naar bestaande leningen te kijken. Vaak is het mogelijk om deze over te sluiten, tegelijkertijd met het financieren van een nieuwe auto. Door alles samen te voegen, en dan ook nog eens tegen een lagere rente, kan er toch heel wat bespaard worden.

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00