De redenen om je banden te verwisselen

Doorrijden met banden die aan vervanging toe zijn is erg gevaarlijk. Je kunt gemakkelijker een ongeluk krijgen en/of andere in gevaar brengen. Soms is het niet altijd eenvoudig om te weten wanneer je banden aan vervanging toe zijn. Daarom hier een aantal redenen wanneer het zeker tijd is om je banden te vervangen.

De band is lek

De meest voor de hand liggende reden om je banden te vervangen is als je band lek is. Als je band lek is moet deze meteen vervangen worden. Zeker met luxe auto’s, maar ook met minder luxe auto’s is het belangrijk dat de banden meteen worden nagekeken door een professional om er achter te komen hoe de band is lek gegaan.

Een professional kan dan ook meteen bepalen of de band aan de binnenkant nog heel is. Als de band ook aan de binnenkant kapot is moet de band volledig vervangen worden. Als alleen de buitenkant kapot is kan de band meestal nog gered worden.

De slijtagelimiet van de band is bereikt

In Nederland geldt er voor banden een wettelijke slijtage limiet. Op elke band kan je snel zijn of je deze wettelijke slijtage limiet hebt bereikt. Het beste kun je echter de band al vervangen voordat de wettelijke slijtagelimiet is bereikt. Een band bestaat namelijk uit rubber met een profiel. Door slijtage gaat het profiel steeds minder werken.

Dit zorgt voor een langere remweg en grotere kans op aquaplaning. De wettelijke slijtagelimiet voor banden in Nederland is 1,6 millimeter. Dit controleer je door de slijtage-indicatoren in de groeven van je banden te bekijken. Als je band is afgesleten tot het niveau van de indicatoren moet je band worden vervangen. Daarnaast mag er tussen de profieldiepte van 2 banden maximaal een verschil zitten van 4 millimeter.

De banden vertonen tekenen van veroudering

De levensduur van je banden kan nogal eens verschillen. Het heeft met veel verschillende variabelen te maken, zoals je rijstijl of de wegen waarop je rijdt.
Door al deze variabelen kan het voorkomen dat je banden eerder verouderen dan je denkt. Let daarom op de voortekenen van veroudering. Denk aan snel zacht worden, slijtageplekken of barsten. Vertonen je banden zulke tekenen? Dan kun je ze maar beter vervangen.

Abnormale slijtage

Het kan ook zo zijn dat de band slijtageplekken vertoont, maar dit niet ligt aan de banden, maar aan de auto. Voornamelijk als de slijtage op abnormale plekken voorkomt, zoals de zijkanten kan het wijzen op een mechanisch probleem, een verkeerde uitlijning en andere auto problemen.

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00